Az örök pörgés: a Wazamba rulettkereke nem áll meg

Ha valaki ma belép egy kaszinóba, rendszerint egy izgalmas, színpompás, káprázatos világba csöppen. Nagyon modern, nagyon korszerű berendezéssel, ahol jól öltözött urak és elegáns hölgyek ülnek a különböző asztalok körül, s igyekeznek minél szenvtelenebb arccal, de árgus szemmel követni az osztó mozdulatait vagy a kártyapartnerek arcának legkisebb rezdülését is. Az olyan online kaszinó oldalakon pedig, mint amilyen például a Wazamba, a játékok kimeríthetetlen tárházával, tarkaságával csábítanak. Senki sem gondolná, hogy az olyan oldalak, mint amilyen a már említett Wazamba, és természetesen a földi kaszinók visszafogott világa is nagyon régi időket idéz.

Hellász népe pajzsot pörgetett

Pedig éppen ez a helyzet. Az ókori görög katonák sem gondolták volna soha, hogy amikor unaloműzésképpen egy cikkelyekre felosztott pajzsot pörgettek meg kardjuk hegyén, miközben a feladat az volt, hogy minél pontosabban határozzák meg a pörgetés előtt a győztes pozíciót, hogy valójában a rulett távoli ősét teremtik meg. Az olyan online kaszinó oldalak, mint amilyen a Wazamba, ma már természetesen távolról sem ilyen egyszerű rulettjátékot kínálnak a szórakozni vágyóknak – de azért nem árt tudni, honnan is származik a kaszinók védjegyévé vált rulettkerék.

Kocsikerék követte a pajzsot

Noha az ókori Hellász katonái még pajzsot pörgettek, az utánuk következő nagy birodalom, a rómaiaké már továbbfejlesztette a játékot: a legionáriusok a fogatoskocsik kerekét tűzték kardhegyre és forgatták meg, aztán a többiek bánata közepette a győztes boldogan rakhatta zsebre nyereményét. A kerékpörgetés pedig már meg is idézi az online kaszinók, például a Wazamba látogatói számára is ismert „kis kereket”, azaz a rulettet – ugyanis a szó maga éppen ezt jelenti.

Sokáig úgy tűnt, nem lesz folytatás

Azt azonban, hogy az antik Rómából hogyan fejlődött tovább az unaloműző szerencsejáték ezen formája, nem könnyű követni. Ebben bizonyára szerepet játszott az is, hogy a nagy birodalmak uralkodói rendre igyekeztek tiltásokkal, korlátozásokkal elejét venni a fogadásoknak, vagy a szerencsejátékok más formáinak. Tették ezt annak ellenére, hogy a főurak ugyanolyan hévvel hódoltak ennek a szenvedélynek, mint a legszegényebb rétegek, legfeljebb a játékok tétje változott. A szerencsejátékok széles körben nagy népszerűségnek örvendtek a történelem folyamán mindig is, s nincs ez másként ma sem. Legfeljebb annyi változott, hogy az olyan online kaszinó oldalak, mint amilyen például a Wazamba, ma már bárki számára néhány kattintással, könnyedén elérhetőek, csupán egy jó internet-kapcsolatra és egy arra csatlakozó eszközre van hozzá szükség.

A ma ismert változat eredete nem tisztázott

Nem tudni, hogy a ma ismert rulett pontosan hogyan is jött létre. Egyesek szerint egy francia matematikus alkotta meg, mások viszont azt állítják, angliai gyökerei vannak. A ködös Albionban ugyanis két játék is népszerű volt, amelyek emlékeztetnek a mai rulettre: az egyik az even odd volt, a másik a roll it: az első esetében a forgó kerékre írt páratlan vagy páros számokat kellett ügyesen eltalálni ahhoz, hogy a játékos nyerjen, míg az utóbbinál egy golyó játszotta a főszerepet. Elképzelhető tehát, hogy a kétféle játék összeolvadásából alakult ki a mai rulett.

A nullák száma jelenti az eltérést

Annyi bizonyos, hogy a kaszinókban ma is megtalálható rulett a 18. század végén jelent meg a francia fővárosban. Természetesen ezt is igyekeztek tiltani az akkori hatóságok, de ennek ellenére viszonylag gyorsan terjedt el Európa-szerte, majd néhány kisebb-nagyobb változtatást követően alakult ki az a forma, amellyel ma már minden valamire való földi vagy online kaszinóban találkozni lehet. Ugyanakkor azt is érdemes észben tartani, hogy a ma játszott rulettnek is van három válfaja: a francia mellett az angol és az amerikai. Utóbbi abban különbözik az előzőektől, hogy szerepel rajta a dupla nulla is a keréken, míg az európai változatoknál csak az egyszerű nulla található, amivel valamelyest növekednek a játékosok nyerési esélyei.

Ez is érdekelhet