Sevilla
   
| Spanyolország | Sevilla | Látnivalók | Jellegzetes hagyományok | Andalúz gasztronómia | Galéria | Térkép |
Jellegzetes hagyományokvilagvarosai.hu on Facebook

Sevilla érseki székhely, a spanyol hagyományok szerint fontosak a katolikus ünnepek. Ilyen kiemelkedő a Semana santa, vagyis a Szent Hét. A katolikus hagyományok mélyen gyökereznek Andalúziában is, ahogy a mediterrán népeknél általában. A Nagyhét a húsvét előtti hét vasárnapján veszi kezdetét. Ekkor körmenetek indulnak szerte a tartományban, és trónokat hordoznak körbe, amelyet állványra erősítenek. Ezeken Jézus, illetve Mária ül. A trónusokat fehér ruhába öltözött vezeklők (penitentes) követik. A fehér leplek hagyománya az inkvizíció idejére nyúlik vissza. Őket követik a fekete ruhás, gyertyát vivő nők, őket servidorasnak nevezik. A menetnek katonai zenekar adja a ritmust. Ahogy elhalad előttük, az emberek gyakran könnybe lábadt szemekkel, keresztet vetve csodálják a körmenetet.

Andalúzia jellegzetes és igen nehéz tánca a Flamenco, ezen a vidéken alakult ki. Elsőként az andalúz cigányok között terjedt el, innen indult világhódító útjára. A flamenco megszületésében közrejátszott a központi hatalom erőszakos katolicizmusa, inkvizíciója, amely kiváltotta a cigányokból eme érzelemdús, gyönyörű táncot.
Sevilla

Flamenco (Foto: Flickr by The Poss)

Ebből fakad nehézsége is, hiszen flamencót nem lehet érzelmek nélkül táncolni. Szinte minden emberi érzelmet „eltáncolnak”: szerelmet, gyászt, bánatot, örömöt, elnyomást öntenek a tánclépésekbe, mozdulatokba. A flamenco szó eredete a holland flaming – jelentése a táncon kívül flamingó, a madárhoz hasonló, jellegzetes kéztartásról, illetve a kecses mozgásról kaphatta nevét ez a tánc. A dinamikus táncot eredetileg tapssal és énekkel kísérték, de ezt mára felváltotta, illetve kiegészítette a kasztanyetta (castañuela).

A mórok közreműködésével került Spanyolországba a nagy népszerűségnek örvendő bikaviadal. Ez a mulatság már a görög és római korban is létezett. IV. Károly spanyol király betiltotta, barbárságára hivatkozva. Csak a napóleoni időkben éledhetett újjá. Andalúziában, Sevillában van az ország legnagyobb arénája, a Plaza de Toros, amely közel 20 ezer ember befogadására alkalmas, akik végignézhetik a torreádorok véres előadásait. A bikaviadal Spanyolországban már-már „nemzeti sport”, társadalmi eseményként tartják számon az egyes viadalokat. Évente csaknem 1000 bika és 3000 ló életét követelő eseményekre nem könnyű feladat jegyet szerezni.

Sevilla

Bikaviadal (Foto: Flickr by Ruth L)

Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact