Sevilla
   
| Spanyolország | Sevilla | Látnivalók | Jellegzetes hagyományok | Andalúz gasztronómia | Galéria | Térkép |
Sevillavilagvarosai.hu on Facebook

Spanyolország negyedik legnagyobb városa Sevilla, amely Andalúzia és Sevilla tartomány fővárosa a Guadalquivir folyó bal partján, egy termékeny síkság közepén fekszik. Híres egyetemi város, érseki székhely. Spanyolország egyik legszebb és legérdekesebb városa, szűk, kanyargós, sikátorszerű utcáival, mór stílusú épületeivel, gyönyörű kertjeivel. Sevilla 700 ezer lakosú város, fontos közlekedési csomópont.

Sevilla


Története

Az ókori Hispalis a monda szerint Héraklésznek köszönheti alapítását. A későbbi Sevilla első lakói a rómaiak voltak Julius Caesar idejében, akik Julia Romula néven gyarmatosították az ekkor már nagy jelentőséggel bíró várost. A rómaiakat barbárok, majd a nyugati gótok űzték el, akik fővárosi rangra emelték Sevillát.Sevilla

Plaza de Espana (Foto: Flickr by Anjuli)


712-ben az arabok Al-Andalúz legvirágzóbb városává tették. 1026-tól a mór királyság fővárosa volt. 1248-ban 18 havi ostrom után III. Ferdinánd foglalta el, 1501-1726 között pedig kizárólagos kereskedelmi jogot kapott Amerikával. Spanyolország déli részének kereskedelmét Cádiz ragadta magához, így Sevilla ipara hanyatlásnak indult. 1992-ben a Világkiállítás színhelye.

Sevilla

Katedrális (Foto: Wikipedia)


Éghajlata

A település éghajlata változatos, mivel mediterrán és kontinentális hatások keverednek benne. Az éves 18,6 fokos átlaghőmérsékletével Európa legmelegebb városainak egyike. Enyhe telek és meleg nyarak váltják egymást 15,9 és 35,3 fokos átlaghőmérséklettel. A legcsapadékosabb hónap december. A napsütéses órák száma körülbelül 3000 óra egy évben. A nyár kevésbé alkalmas a városnézésre, ezért Sevillát elsősorban ősszel érdemes felkeresni, októberben is kellemes kirándulóidő fogadja az odalátogatókat.

Megközelítés:

Sevilla fontos közlekedési csomópont. Saját repülőtere van, Észak – déli irányban futó autópálya is érinti a várost. A madridi gyorsvasútnak Sevilla a végállomása. Az összeköttetés csaknem az összes spanyol nagyvárossal kiváló, hiszen a gyorsvasút (AVE) 2 és fél óra alatt ideér a távolabbi városokból is.

Sevilla

AVE gyorsvasút (Foto Flickr by: Denetsnuff)

Művészetek:

Sevilla igen fontos helyszíne a művészeteknek, hiszen itt éltek és alkotottak Diego Velasquez és Bartolomé Esteban Murillo festőművészek. A város meg is ihletett neves zeneszerzőket, itt játszódik többek között Bizet Carmenje, Rossini Sevillai borbélya, Mozart Don Giovannija és a Figaró házassága cselekménye. Ugyanakkor Don Juan is itt törte össze a női szíveket.

Sevilla

Velasquez (Foto: Wikipedia)
Sevilla

Murillo (Foto: Wikipedia)


Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact